KIM-Debatten
KIM-Debat 2024
In ons huidige medialandschap is het steeds ingewikkelder om de aandacht te trekken met gedegen journalistiek. Een flink deel van het publiek lijkt een voorkeur te hebben voor de spannende en snellere content die te verkrijgen is op sociale media. Er worden niettemin nog dagelijks vele uitstekende journalistieke producties gemaakt, met grote maatschappelijke relevantie. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze producties niet slechts een kleine, selecte groep bereiken? Op 19 november willen we het niet over platformen en gadgets hebben, en ook niet over BTW-verhogingen. We willen het hebben over onszelf. Over onze inhoud. En over hoe wij belangrijke delen van het publiek aan ons zouden kunnen binden.
Het KIM-DEBAT van 2024 zal plaatsvinden op 19 november vanaf 15.30 bij Beeld & Geluid in Hilversum. De titel luidt ‘Een groot publiek voor gedegen journalistiek?’. Aanmelden kan via dit formulier.
Onder leiding van Roos Moggré zullen Sander Heijne, Jessica Villerius en Jaap van Zessen in gesprek gaan over het thema: ‘Een groot publiek voor gedegen journalistiek?
Sprekers
Jessica Villerius is documentairemaker en filmregisseur. Villerius legt zich toe op maatschappelijk relevante onderwerpen zoals De andere kant van TBS of De kinderen van Ruinerwold.
Sander Heijne is onderzoeksjournalist, programmamaker, en schrijver, bijvoorbeeld over 30 jaar marktwerking in Nederland. Sinds 1 april is hij hoofdredacteur en uitgever van Vrij Nederland.
Jaap van Zessen is communicatiewetenschapper en digitaal strateeg. Deskundig op het gebied van online mediagebruik, sociale media en AI. Eigenaar van De Digitale Chef.
Algemene informatie KIM-Debat
Het KIM Forum voor Reflectie op Journalistiek organiseert jaarlijks in november het zogeheten KIM-debat, in het gebouw van Beeld & Geluid in Hilversum. Dit jaarlijkse debat gaat altijd over een actueel thema, met als context de vraag naar de democratische rol van de journalistiek. Het is in de eerste plaats gericht op studenten en docenten journalistiek en op in de praktijk werkzame journalisten. Maar ook alle anderen die via werk of studie nauw betrokken zijn bij de journalistiek en haar toekomst zijn nadrukkelijk welkom.
Het KIM debat heeft een lange traditie. Vele thema’s zijn in de loop der jaren de revue gepasseerd. Bijvoorbeeld: Culturele diversiteit, Politiek en mediamacht, Zelfreflectie, Waarheidsvinding, Journalistieke kwaliteit (zie ‘Archief’ op deze website). Zulke thema’s zijn nog altijd relevant, ook al leggen we tegenwoordig ongetwijfeld andere accenten.
In de Corona-jaren 2020-2021 was het niet mogelijk het debat te organiseren. In deze jaren is er gekozen voor de vorm van het laten schrijven van essays en die te laten publiceren op de site van Villamedia (voor een overzicht: zie ‘Essays’ op deze website). Na enige opstartmoeilijkheden is in 2023 de traditie weer in ere hersteld.
KIM-Debat 2023
De inleider van het debat was VRT-journalist Luc Pauwels. In zijn recent verschenen boek ‘Journalistiek in tijden van fake news; Een gewetensonderzoek van een insider’ vraagt hij zich af of de gevestigde nieuwsmedia hun routines niet zouden moeten aanpassen. Aan de hand van diverse intrigerende voorbeelden uit de dagelijkse praktijk heeft hij die vraag nader toegelicht en van context voorzien. Tot zijn belangrijkste conclusies behoort: ‘De journalistiek die het verschil zal maken, is er één die tegen alle maatschappelijke versnelling in, zelf vertraagt, die hard op de rem gaat staan én de tijd neemt om zich af te vragen wat er eigenlijk écht gebeurt.’
Zijn inleiding was de start voor een panelgesprek over de vraag wat voor journalistiek we in deze tijd nodig hebben. Daaraan namen deel: Margo Smit (Ombudsman Publieke Omroepen), Marieke Kuypers (Pointer), Freek Staps (ANP) en Luc Pauwels zelf. Het gesprek stond onder leiding van Marthe Riemsma (KIM, voorheen TCTubantia). Na afloop was er tijdens een receptie gelegenheid om na te praten.